Glas in lood


Gisteren heb ik weer te diep in het glas gekeken. Al moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat het meerdere glazen waren en ik begot niet meer weet in wélk glas ik zo diep gekeken heb. Ik denk in het vierde: een Palmglas van het jaar ’74.

Nu moet ge weten dat er heel mooie glazen van Palm bestaan. Zo bestaat er een glas met als opschrift: ‘PALM. Brie LE CORNET .VAN ROY. Steenhuffel’. Al vind ik Palm en Brie niet zo een gelukkige combinatie. Er is zelfs een wierdo in Vlaanderen mijn land die die glazen verzamelt. Ik heb ook al een hele verzameling, maar dan wel glasschérven. Dat is helemaal niet moeilijk om te verzamelen en toch origineel: ge kwakt gewoon een glas – van het merk Palm, Duvel, of Jupiler – tegen de muur en ziedaar: gratis scherven. Soms moet ge wel opletten dat ge u niet vergist. Zo heb ik eens in één van mijn zeldzame woeste aanvalsbuien een Stellaglas tegen de muur gegooid. Nu mag ik dan wel de ménsen haten die Stella drinken, maar een Stellaglas wegkeilen, dat is wel het laatste. Een Duvelglas, dat is dan weer minder erg, maar dat begrijpt ge zo ook wel natuurlijk. Moortgat is nu eenmaal een klotebrouwerij.

Zo heb ik eens een meisje gekend met een moordgat; maar daarna heb ik haar toch maar even tegen de muur gekeild. Ik heb dat wel twee of drie keer na mekaar moeten doen, en nog had ze er niet genoeg van. Er zijn zo van die mensen die alleen maar aan hun eigen denken; alsof het zo moeilijk is om te bedenken dat dit van mij wel biezonder zware inspanningen vergt om keer op keer dezelfde trut tegen de muur te keilen. Ge zoudt van minder een glas bier stukgooien. Zo heb ik dus al een heel mooie collectie glasscherven verzameld.

Over verzamelingen gesproken: er zijn zo van die nitwits die lood vergaren alsof het puzzelstukjes zijn. Nu heb ik het even niet over de slachtoffers van de beruchte BENDE VAN NIJVEL, maar over de opkopers van oud ijzer die onze straten des s’ochtends of s’avonds afschuimen. Nooit s’middags, want dan heeft vrouwlief meestal net verse soep gekookt, al weet ge nooit met die wijven of ze daar dan geen rattenvergif in gemengd hebben. “LOOD-KOPER-ZINK-OUD-IJZER-OUDE WASMACHIENES”. Het lijkt wel op de nieuwe hit van K3, als de megafoon voormelde zelfstandige naamwoorden uitspuwt. Dat zou trouwens wel eens een hele grote hit kunnen worden, gelet op het aantal medeklinkers dat in de meeste hits van K3 voorkomt. Het zijn er 19; ik heb het nageteld. 19. Medeklinkers bedoel ik dan.

Zo ziet ge maar: d’er zit muziek in verzamelen.


Met dank aan Herman Brusselmans Junior

This page was created by Erik 'PalmBoy' RAEYMAEKERS

created on 14-07-2002 - last updated on 14-07-2002