Zinloos


Zinloos gebeld worden. Je zit in de trein en je buurman wordt gebeld. Je wil niet weten waar het over gaat maar je hoort alles. Binnen een minuut weet je dat jouw buurman ( die je daarvoor nog nooit never in je leven had gezien) zijn zieke schoonmoeder aan de lijn heeft. Ook maak je uit het gesprek op dat ze haar thermometer niet kan vinden en dat ze nu naar het nummer van de huisarts zoekt. Koetjes, paarden, en weilanden flitsen weer voorbij. Inmiddels gaat er een andere ringtone. Nee, ik zit nog in de trein hoor je ergens schuin achter je. En dan: Ja, ik denk over een half uurtje en dan bel ik nog even. Of deze: had jij me net gebeld? Oh nee? Nee, ik had een gemiste oproep en ik dacht...
Je leunt achterover en geniet van het idee dat jouw mobieltje thuis ligt. Jij bent niet te bereiken. Vroeger was een afspraak een afspraak. Je was er op de afgesproken tijd. Nu bellen mensen elkaar talloze keren zinloos op met vragen als: ik zie je niet, waar sta jij dan? Of: he ik ben over tien minuten thuis of: ik zit nu in de tram... zinloos gebeld worden. Mensen kunnen in paniek raken als hun mobieltje niet is opgeladen of eenzaam thuis op de keukentafel ligt. Altijd maar bereikbaar zijn. Ik word er knettergek van. Communicatieve verloedering. Ik zit er over te denken om mijn mobiel in de prullenbak te keilen. Ik wil niet meer altijd bereikbaar zijn voor niets. Want om in de trein--restaurant--bioscoop en op straat door de gekste pieptonen opgeschrikt te worden gaat mij gewoon te ver. Gebruik een mobieltje voor dringende gevallen. Het is ontzettend irritant. Je kunt nergens gaan of staan of er gaat wel zo'n rot ding af. En het allerergste is: iedereen vindt het al doodgewoon dat we mobiel afglijden.
Zelfs in cafe’s zitten mensen gestressed op hun mobieltje te loeren en heus niet om te kijken hoe laat het is want in elke kroeg hangt een klok.
En dan nog iets heel anders: is het wel goed om altijd maar elektronisch bestraald te worden? Ik geloof er niets van. Roken is slecht voor de gezondheid maar wat doet de straling van het mobieltje uiteindelijk met je gezondheid? We zullen het over een jaar of 25 weten. E n nu naar het Waterlooplein voor een ouderwetse bakkeliet telefoon uit 1900... met draaischijf. Lekker voor de buren ook.


Met dank aan Manon Albers.

This page was created by Erik 'PalmBoy' RAEYMAEKERS

created on 09-06-2005 - last updated on 09-06-2005

You're visiter number since 09-06-2005