Wally Tax


Je wist dat Wally Tax niet oud zou worden. Toch schrok ik van zijn dood. Erger dan ik dacht.Ik moest huilen. Bij mij komt dat dan ook meteen spontaan op. Doe er niets aan. Net als die dag in juli bij Herman Brood.
Een dag later las ik dat Paradiso een benefietconcert zou organiseren om de begrafenis te kunnen betalen. Dan ben ik altijd wel iemand die daar iets voor over heeft. Ik met mijn niets. Ben ook maar een arme schrijfster. Tien euro een kaartje inclusief lidmaatschap. Schappelijk. Waar kon ik een kaartje halen? Bij het postkantoor. Geeft al wel meteen iets commercieels dacht ik nog even. Waarom niet aan de deur bij Paradiso? Ik graaide mijn laatste geld bij elkaar. Twaalf euro. Kaartje was tien moest lukken. Door de hoosbuien heen naar het postkantoor in de Kinkerstraat. Wachten en wachten en toen hoorde ik mijzelf zeggen: 1 kaartje voor de Wally Tax memorial. Dat had nog iets extra triest eigenlijk. Afijn, dat was allemaal te regelen en ik legde de 2 euro biljetten van 5 neer.
'Het is 12 euro en 15 cent.' zei zon postbankjochie met blauw kreukvrij overhemd.
'Ik dacht dat het 10 euro was', zei ik oprecht verbaasd.
'Er zijn bespreekkosten bij, mevrouw'
'Bespreekkosten?' Valt er nog iets met Wally te bespreken, dacht ik.
Luister, het betreft hier een benefietconcert voor iemand die van de week overleden is. Een icoon van de Nederbeat uit de jaren 60 maar toen hadden jouw ouders zelfs nog niet het idee je te verwekken. Ik heb 10 euro voor Wally Tax bij me en ik draag bij aan zijn begrafenis. Ok tis een eikel dat ie niet verzekerd was maar dat hoort bij het type mens.
'Wil je me voor 15 cent naar huis sturen?'
Dat wilde hij. Daar kwam het op neer. Ik als vaste klant van de postbank in de Kinkerstraat werd voor 15 ct naar huis gestuurd. Bij de postbank denkt en spreekt men uit een en dezelfde pan. Een grote eenheidsworst. Totaal zelf geen vleugje initatief of creativiteit. Voorgeprogrammeerde menselijke machines.
Het kwam er verder ook allemaal wat stuntelig uit. Bespreekkosten zijn nog laag mevrouw, u kunt ook nog telefonisch bij de ticket service kaartjes bestellen...
Ik wist niet of ik moest huilen of lachen. Of kwader worden. Wat een totaal verschillende werelden. Mijne en die van de postbank.nl. Zelfs over lijken nog rijk willen worden samen met die kut ticket service. Dat staat me zo tegen. In een hoosbui ben ik die 15 cent maar gaan halen maar ik voelde mij erg triest plots om alles.


Met dank aan Manon Albers.

This page was created by Erik 'PalmBoy' RAEYMAEKERS

created on 09-06-2005 - last updated on 09-06-2005

You're visiter number since 09-06-2005