De Canadese Muur


Koning Voetbal beheerst het leven van velen. Supporters, journalisten, bestuursleden, ordediensten en echtgenotes. Ja, het voetbalspel bevat vanzelf alle elementen voor een Groot Grieks Drama: triomf en leedvermaak, echtbreuk en sentatie, tragiek en samenleed...

Edoch... Hoeveel theaterstukken kent ú, waarin het plot wordt bepaald, en of zelfs maar beïnvloed, door de Voetbalgoden? Niet één toch?

Herman Brusselmans en Tom Lanoye, 'Vlaandrens Mooiste Jonge Goden', hebben gemeend aan deze onterechte toestand een eind te moeten maken. Onder het motto 'het theather is de spiegel onzer samenleving' hebben zijn een stuk geschreven dat bol staat van de Bal: 'De Canadese Muur'.

Een stuk dat handelt over geld, onhaalbare dromen, lang vervlogen tijden, gebroken vriendschap en dito knieschijven. Een stuk over voetbal dus.

Een spel waarin twee vroegere vrienden elkaar na jaren weer ontmoeten, waarin twee vrouwen de speelbal zijn van intriges en van het rollenpatroon, en waarin een oude vader de enige is met een goedgespekte portefeuille. Een stuk over Vlaanderen dus. En wie 'Vlaanderen' leest, weet tegelijk: nu volgt een overzicht van eet- en drankproblemen in huislijk verband. Het resultaat is gespeend van ernst noch humor, en bestaat uit twee speelhelften en een pauze waarin een fanfare haar intrede kan doen.

'De Canadese Muur', een harteloos familiedrama, werd voor de eerste keer gespeeld door het Nieuwe Ensemble Raamtheater en beleefde zijn première op vrijdag 24 maart 1989 in het Raamtheater op 't Zuid, in een regie van Walter Tillemans. De actrices waren A'leen Cooreman en Katelijne Verbeke, de acteurs Erik Kerremans, Marc Peeters en Roger van Kerpel. René Vanhove maakte de muziek, Jan Vanriet het decor en de kostuums, dit laatste samen met Erna Siebens.

 
Uitgeverij : Bert Bakker
Verschenen: 1989
Uitvoering: paperback
Formaat: 12,5 x 20 cm.
Omvang: 140 blz.
ISBN: 90-351-0722-5


This page was created by Erik 'PalmBoy' RAEYMAEKERS

created on 12-01-2004 - last updated on 12-01-2004